Megérkezett a WSL2

Windows 10 2004 verzióval beépítve érkezik a Windows Subsystem for Linux második verziója. Nagy előnye a WSL1-el szemben, hogy most már párhuzamosan futhat mellette például vmware vagy VirtualBox is. Ezen felül képes futtatni ELF64 Linux binárisokat, javítottak a fájlrendszer teljesítményén. 6-10 éve még egyszerűen hihetetlennek tűnt, hogy egy napon a Microsoft ilyen irányú lépéseket tesz. Satya Nadella teljesen új korszakot alkotott, míg Steve Ballmer sokáig “malignant cancer”-nek nevezte az open source szoftvereket.

A WSL célja, hogy natívan futtasson Linux disztribúciókat virtuális gép használata nélkül. Első körben MS arra szánja, hogy nagyban segítse a Developer usereket. Jelenleg VS-Code, valamint Git integráció érhető el.

Azonban a hálózatos szakemberek számára is nagy segítséget jelent, mivel ha a Microsoft Store-ból letöltöttük a Debian “alkalmazást” (Hű ezt elég furcsa leírni 🙂 ) és futtatjuk, akkor a cmd-ben egy majdnem teljes értékű Debian GNU/Linux-ot kapunk. Tökéletesen alkalmas arra, hogy pillanatok alatt telepítsünk nginx, FTP szervert vagy akár Ansible-t VM és Windows-ra portolt alkalmazások futtatása nélkül. A telepítése meglehetősen egyszerű.

Mellesleg hivatalosan támogatott a Kali Linux is, amit szerintem senkinek sem szükséges bemutatni 🙂

WSL-re fel! Itt az idő kidobni a VM-be telepített Linuxokat?