IOS XRv VirtualBox

Az előző cikkben bemutattam az IOS XRv-t. Itt az idő elindítani VirtualBox-ban. Ha átnéztük a Hypervisor Requirements fejezetet, akkor láthatjuk, hogy az Oracle VirtualBox nem támogatott platform. Így csak laborozásra, illetve tesztelésre javasolt ennek használata.

VM létrehozás

Miután letöltöttük az IOS XRv 9000 importáljuk be a .ova kiterjesztésű fájlt.

VM konfigurálás

Importálás után pár paramétert át kell konfigurálni. Elsőként a hálózati adapter beállításoknál ki kell választani a kártya típusát. Ismét csak a Hypervisor Requirements-re tudok hivatkozni 🙂 Ha nem E1000 típusú a kártya, akkor bootolás után hibákat fog dobálni az interface-kre.

Ha konfigurálni is szeretnénk a routerünket console porton keresztül, akkor a Soros portoknál létre kell hozni egy új pipe-ot, amihez PuTTY segítségével csatlakozhatunk. Ezt célszerű beállítani, mivel a VirtualBox ablaka meg fog állni a Booting ‘IOS XRv’ feliratnál. Ezután console portra fog outputokat küldeni.

VM indítás

A kezdeti paraméterek beállítása után indíthatjuk a VM-et. Előtte célszerű egy PuTTY-ot is megnyitni. A szokásos 9600/8/none/1/none paraméterekkel kell csatlakozni, egyedül a Serial line ami változik. Nem a szokásos COMx, hanem a VM beállításainál megadott elérési utat kell beírni.

Ha elindítottuk a VM-et, akkor a PuTTY-ban is megnyithatjuk a kapcsolatot. A pipe csak addig létezik, míg fut a virtuális gép.